Directiva Inundații 2007/60/CE
Află cum să folosești Hărțile de Hazard și de Risc la Inundații din Ciclul 2
Întrebări și Răspunsuri
De ce e nevoie de noi Hărți de Hazard și de Risc la Inundații?
Hărțile de Hazard și de Risc la Inundații (HHRI) prezintă informații importante pentru creșterea gradului de conștientizare a populației și a autorităților și pentru a ghida planificarea spațială luând în considerare riscul de inundații. Aceste hărți au fost realizate pentru 526 de Zone cu Risc Potențial Semnificativ la inundații, (APSFR) aflate pe diferite sectoare ale râurilor din România. România a realizat un prim set de hărți în 2015, care acoperă zonele cele mai predispuse la inundații din țară (499 APSFR). În acest al doilea ciclu, la cele inițiale s-a adăugat un nou set de locații, al căror risc de inundații este de asemenea semnificativ (526 APSFR).
În cadrul acestui al doilea ciclu au fost elaborate noi HHRI pentru toate zonele folosind metode și instrumente de ultimă generație. Rezultatul este o delimitare foarte bună a zonelor potențiale inundate și estimarea daunelor generate de inundații, ceea ce oferă o bază excelentă pentru a lua decizii de gestionare a riscului de inundații, nu doar pentru autoritățile de apă, ci pentru toate părțile interesate.
Ce este hazardul la inundatii?
Hazardul la inundatii se referă la efectul fizic al inundațiilor, adică extinderea zonelor inundate, nivelul inundațiilor sau vitezele apei. Hazardul de inundație este asociat cu o probabilitate de apariție. O inundație care are loc foarte frecvent are de obicei efecte dăunătoare moderate. O inundație extremă, care are loc o dată la mulți ani, poate avea efecte dăunătoare mult mai mari.
Ce reprezintă riscul la inundații?
Riscul la inundații este o combinație între hazard (manifestarile fizice ale inundațiilor) și potențialele efecte negative (daune) asociate inundațiilor care pot afecta sănătatea oamenilor, mediul, patrimoniul cultural și activitatea economică. În funcție de caracteristicile viiturii (de exemplu, adâncimea apei, viteza apei, durata inundaţiei etc.), riscul poate varia. Pagubele vor fi semnificativ diferite dacă adâncimea apei în zona inundabilă este de 5 cm sau de 2 m.
Ce reprezintă Hărțile de Hazard?
Hartile de hazard la inundatii reprezinta delimitarea unor zone posibil a se inunda in anumite scenarii probabilistice. Hartile de hazard la inundatii sunt reprezentări spațiale ale adâncimii si vitezei apei si sunt utilizate în evaluarea pagubelor potențiale si generarea hartilor de risc la inundatii.
Atentie! Hartile de hazard la inundatii nu reprezinta extinderi ale unor evenimente de inundatii care au avut loc ci se bazează pe niste modelari probabilistice.
Ce reprezintă Hărțile de Risc?
-
Hărțile de risc indică:
- - bunurile care pot fi potențial inundate, pe categorii: clădiri de locuit, caracteristici de patrimoniu social, economic și cultural, infrastructură de transport, teren agricol etc.;
- - valorile daunelor estimate asociate diferitelor AEP-uri și
- - nivelul de risc ce rezultă din combinărea AEP-urilor cu daunele asociate.
Pentru realizarea hărților de risc la inundaţii este necesar să se cunoască care zone pot fi inundate (informaţii care sunt oferite de hărțile de hazard), valoarea economică a elementelor expuse în zona inundabilă și la ce pagube și pierderi din această valoare ne putem aștepta, în funcție de amploarea inundațiilor. Există diferite tipuri de daune și estimare a daunelor. Hărțile de risc afișează numai Daunele Totale Directe și Tangibile (TDTD) și Daunele Anuale Așteptate (AED).
TDTD reprezintă valoarea economică a daunelor materiale. TDTD poate fi asociat unui anumit AEP. Cu cât AEP este mai scăzut (mai extrem), cu atât daunele sunt mai mari.
AED reprezintă daunele anuale estimate și este un calcul bazat pe daunele estimate pentru diferitele AEP, prin aplicarea unei ponderi. AED poate fi înțeles ca pagubele care pot fi suferite de inundații anual, ca medie, într-un APSFR. Ca exemplu, dacă pagubele estimate la inundații în următorii 50 de ani într-o zonă sunt de aproximativ 1 milion de euro, atunci AED este de 1M/50=20.000 €/an.
Ce reprezintă probabilitățile?
Hărțile de hazard la inundaţii pentru un anumit APSFR sunt elaborate luând în considerare debite cu o anumită probabilitate anuală de depășire (AEP). În ciclul al doilea de implementare a Directivei Inundaţii au fost simulate mai multe AEP, şi anume: 33%, 10%, 1%, 0,5% și 0,1%. Pe lângă cele 5 AEP, pentru toate APSFR-urile se va considera şi 1%CC care reprezintă scenariul privind schimbările climatice. Acest lucru s-a făcut pentru 321 de APSFR, iar pentru restul s-au utilizat rezultatele din primul ciclu.
-
Ca o regulă generală, aceste scenarii pot fi catalogate în trei categorii principale:
- - inundaţii cu o probabilitate mică de depășire, 0.1% AEP reprezentând evenimentul cu o perioadă medie de apariţie o dată la 1000 de ani;
- - inundaţii cu o probabilitate medie de depășire, 1% AEP reprezentând evenimentul cu o perioadă medie de apariţie o dată la 100 de ani; (și 0,5% AEP poate fi inclus în această categorie)
- - inundaţii cu o probabilitate mare de depășire, 10% AEP reprezentând evenimentul cu o perioadă medie de apariţie o dată la 10 ani;
Cine este responsabil cu revizuirea HHRI?
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), împreună cu Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) sunt instituţiile responsabile cu implementarea Directivei UE privind Inundaţiile pe teritoriul României și cu implicarea tuturor părților interesate relevante în acest proces. Hărţile de Hazard şi de Risc la Inundaţii au fost actualizate in cadrul implementarii celui de-al doilea ciclu al Directivei Inundatii prin proiectul de Asistenta Tehnica “RO-FLOODS” derulat de catre Banca Mondiala si un consortiu international de specialisti.
Care sunt beneficiile noilor HHRI?
- Revizuirea hărților va aduce beneficii numeroaselor părți interesate în diferite moduri:
- - autoritățile locale și dezvoltatorii urbani vor dobândi o mai bună înțelegere a hazardului și riscurilor de inundații care afectează comunitățile situate în APSFR și, prin urmare, pot îmbunătăți activitățile de planificare locală.
- - Companiile de asigurări și instituțiile de creditare vor avea acces la date privind riscul de inundații pentru luarea deciziilor privind asigurarea și creditarea
- - Proprietarii de case și afaceri vor avea capacitatea de a lua decizii mai bune cu privire la protejarea sau asigurarea proprietăților lor împotriva inundațiilor
Ce este un APSFR și cum aflu dacă mă aflu într-unul?
In anul 2019 România a definit Zonele cu Risc Potențial Semnificativ la Inundații (Areas of Potential Significant Flood Risk - APSFR) de la nivelul întregii ţări. Aceste zone au fost indetificate prin diferite tipuri de analize si pot fi vizualizate selectand stratul APSFR din aplicatia ce reda hartile de hazard si risc la inundatii. Alternative, poti afla daca te afli intr-un APSFR introducand numele localitatii tale in functia de cautare a hartilor si selectand stratul APSFR din meniu.
Cum mă afectează pe mine revizuirea hărților și ce pot face?
Hărțile revizuite în acest al doilea ciclu al Directivei Inundații vor avea noi implicații pentru părțile interesate din Romania comparat cu hărțile din primul ciclu . Vor exista unele proprietăți care nu sunt afectate – riscul lor de inundații rămâne același. Alte proprietăți vor fi acum incluse într-o zonă cu risc mai mare sau într-o zonă cu risc mai scăzut decât înainte. Dacă se află într-o zonă cu risc mai mare, un proprietar de locuință, un proprietar de afaceri sau o autoritate locală poate lua diferite măsuri pentru a se informa, a se pregăti sau a se proteja. Consultați secțiunea Ghiduri a inundatii.ro pentru mai multe informații despre ce măsuri puteți lua.
Unde pot trimite reacții și comentarii la HHRI?
Hărțile au fost revizuite și dezvoltate de către un consorțiu de experți naționali și internaționali pe o perioadă de câțiva ani, de la colectarea datelor până la procesarea și lansarea vizualizatorului public de hărți.
Au fost depuse eforturi pentru a se asigura că hărțile reflectă informațiile cele mai precise și fiabile despre hazard și risc la inundații din APSFR. Părțile interesate instituționale au fost invitate și implicate în validarea HHRI pe tot parcursul acestui proces. Cu toate acestea, dacă la examinarea hărților considerați că aveți date mai exacte despre hazard sau risc la inundații, vă rugăm să contactați contact-directivainundatii@inundatii.
Sunt obligat prin lege să utilizez HHRI?
Mentionam faptul ca hartile prezentate sunt de interes general, in scop de informare; pentru activitati de promovare a investitiilor, proiectare, etc. sunt necesare studii aprofundate la nivel local. De asemenea, atragem atentia asupra faptului ca aceste harti au fost intocmite doar pentru anumite zone/sectoare denumite APSFR. Neacoperirea unei zone din tara noastra nu inseamna ca zona respectiva nu poate fi expusa riscului la inundatii.